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Nummer 516, 23 mei 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl
Redactie:

Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker

Ron Jedema (spelregels)

Siger Seinen (spelregels)

Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

De Bridge Training is gratis! 
Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. Mits je dat uitsluitend doet over reeds gepubliceerd werk!

Eindejaars bridgedrive en diner

Winst wil ik niet maken, daarvoor vind ik het schrijven namelijk veel te leuk. Eind december bridge en dineer ik van dat geld met mijn vaste steunen en toeverlaten. Onder degenen die een bedrag overmaken verloot ik extra plaatsen aan zowel de bridge- als dinertafels. Geef bij een overmaking je voornaam in de omschrijving. Dan weet ik wie ik kan bedanken en kan laten meeloten!!!



Voor de minder ervaren spelers
Spel 1


( 3 2


( H 3 2


( B 10 2

`
( H V B 3 2


( A H B 4




( V 5 4




( A H 4 3


( 10 4



Zuid speelt 3SA en west start met (5.

De leider laat dummy (2 leggen, oost speelt (7 bij, voor zuids (A. Na afloop, van zijn gemaakte contract, vraagt zuid jouw visie over de eerste slag. 

Wat is jouw antwoord? a. Uitstekend of b. Kan (iets) beter.

Spel 1  Overpeinzing


( 3 2


( H 3 2


( B 10 2

`
( H V B 3 2


( A H B 4




( V 5 4




( A H 4 3


( 10 4



Zuid speelt 3SA en west start met (5.

De leider laat dummy (2 leggen, oost speelt (7 bij, voor zuids (A. Na afloop, van zijn gemaakte contract, vraagt zuid jouw visie over de eerste slag. 

Wat is jouw antwoord? 

a. Uitstekend, of: 

b. Kan (iets) beter.
Voordat je naar de eerste slag kijkt, maak je je speelplan zoals je dat standaard doet. 

· Je telt allereerst je vaste slagen.
· Je zoekt naar mogelijke extra slagen.

· Je houdt rekening met de bereikbaarheid* van ‘ontwikkelde’ kaarten*

· Je gaat ervan uit dat de tegenstanders je zoveel mogelijk zullen tegenwerken, ondanks hun wens van ‘prettig spel’. 

*Bereikbaarheid, ontwikkelde kaarten en tegenwerkende tegenstanders, ik geef een voorbeeld van een willekeurig ander spel:
( V B 10 9 8

( H 6

Bij het tellen van de vaste slagen, tel je geen enkele schoppenslag. Vaste slagen zijn immers uitsluitend de slagen die je achter elkaar kunt maken als je aan slag bent. 
Bij het zoeken naar extra slagen telt deze schoppenkleur wel degelijk mee. Je begint met (H (altijd eerst het plaatje van de hand waarin je de minste kaarten hebt in die kleur). Als OW die slag nemen met (A, heb je de vier hoogste schoppenkaarten. Zodra je aan slag komt steek je met (6 over naar noords ‘ontwikkelde’ schoppenkaarten.

Maar… de tegenstanders zien die rits schoppen van dummy ook. En als ze zo gemeen zijn om niet meteen (A te leggen, maar dat pas doen in de tweede schoppenslag, kun je daarna niet meer met schoppen oversteken. Dat zal dan alleen kunnen in een andere kleur. Je zult dus in de andere kleuren heel goed moeten kijken naar entrees (kaarten waarmee je de oversteek kunt maken). 
Tot zover deze overpeinzing, nu weer terug naar de eerste slag van het vraagstuk…

Spel 1


( 3 2


( H 3 2


( B 10 2

`
( H V B 3 2


( V 9 6 5


  ( 8 7


( A H B 4




( V 5 4




( A H 4 3


( 10 4



Zuid speelt 3SA en west start met (5.

De leider laat dummy (2 leggen, oost speelt (7 bij, voor zuids (A. Na afloop, van zijn gemaakte contract, vraagt zuid jouw visie over de eerste slag. 


Wat is jouw antwoord? 


a. Uitstekend of: 


b. Kan (iets) beter.

We tellen vier vaste slagen: (AH en (AH.
Ook zien we dat de klaverenkleur de belangrijkste leverancier moet zijn van de extra slagen. 

Omdat we rekening houden met dwarsliggende tegenstanders, gaan we ervan uit dat OW NIET meteen de eerste klaverenslag zullen nemen met (A. En dat betekent dat we dan in een andere kleur moeten oversteken om de vrije klaveren te kunnen maken.

Om in harten te kunnen oversteken mag (A niet bij oost zitten; die wacht immers geduldig op dummy’s (H. De enige zekerheid van een oversteek biedt de ruitenkleur. Mits je goed met die kleur omgaat!
Door dummy in de eerste slag een lage ruiten te laten spelen, en in de hand deze slag te winnen met een hoge ruiten, creëert leider zuid een zekere brug in ruiten. Hij kan – na het spelen van (10, (4 naar noords klaveren – later altijd oversteken door een lage ruiten naar noords (B10 te spelen. Dat kunnen OW maar één keer tegenhouden met (V. Laat de leider dummy meteen (B leggen, dan is het mooi als oost (V legt. Die kans is echter miniem. Door de uitkomst met een lage ruiten, zal west zeer waarschijnlijk (V hebben. En áls oost (V heeft, is het niet uitgesloten dat hij die laat wachten op dummy’s tweede plaatje. Het voelt misschien aangenaam als noord deze slag wint maar… na de klaverenaanval heeft zuid nog maar één lage ruitenkaart. Als OW die maken met (V, is daarmee de ruitenbrug absoluut gesloten!
Leider zuid heeft dus recht op een heel groot compliment! De eerste slag kan beslist niet beter.
Als jij daar anders over dacht, wat natuurlijk geen schande is, bewijst dat hoe belangrijk het is om in het nakaarten karig te zijn met absoluut woordgebruik.

Spel 2

( 3 2

( 4 3 2

( V 3 2

( A H B 10 2

( A H 7 6 5 4

( 5

( H 5 4

( V 4 3

Je speelt 4(.

West komt uit met (A. 

De tweede slag legt west (H op tafel, door jou getroefd.

Je slaat dan (AH, waarop beide tegenstanders twee keer bekennen.

Hoe speel je verder?

Spel 2  Speelplan
( 3 2

( 4 3 2

( V 3 2

( A H B 10 2

( A H 7 6 5 4

( 5

( H 5 4

( V 4 3

Je speelt 4(.

West komt uit met (A. 

De tweede slag legt west (H op tafel, door jou getroefd.

Je slaat dan (AH, waarop beide tegenstanders twee keer bekennen.

Hoe speel je verder?

In een troefcontract tel je eerst je verliezers. Vanuit de hand met de meeste troeven, de zuidhand, tel je er vier: de laatste hoge troefkaart, zuids enige hartenkaart en twee ruitens; omdat je van (H en (V altijd één slag zult maken. 

Ook zien we de reddende klaverenkleur; daarop kunnen we twee kleine ruitens opruimen, waardoor we maar één ruitenslag verliezen, en ons contract maken.

Maar… zorg wel voor de goede volgorde: gun eerst de tegenpartij hun vaste troefslag! Speel dus nog een keer troef. Zodra je weer aan slag bent maak je (V (eerst de plaatjes aan de kortste kant) en dan noords overige klaveren waarop zuids lage ruitens het schip verlaten. 

Stel dat je die hoge troefkaart had laten zitten en meteen op de klaveren was afgegaan, dan ga je onnodig de boot in als OW de derde of vierde klaverenkaart troeven. Daarna kun je immers niet meer oversteken naar dummy.

Voor de meer ervaren spelers

Spel 1

( 3 2

( 4 3 2

( V 3 2

( A H 4 3 2
( A H 7 6 5 4 

Je speelt 4(.

( 5 



West komt uit met (A.
( H 5 4 


De tweede slag legt west (H op tafel, door jou 

( V 6 5


getroefd.
Hoe speel je verder?

Voor de minder ervaren spelers geef ik een overpeinzing.

Spel 1  Overpeinzing

( 3 2

( 4 3 2

( V 3 2

( A H 4 3 2
( A H 7 6 5 4 

Je speelt 4(.

( 5 



West komt uit met (A.
( H 5 4 


De tweede slag legt west (H op tafel, door jou 

( V 6 5


getroefd.
Hoe speel je verder?

Inderdaad, dit spel lijkt sterk op spel 2 dat op jouw (minder ervaren) bord lag. Daarin moest je eerst de tegenpartij de laatste troef gunnen om daarna al je klaveren op te pakken. In dat spel had je alle hoge klaveren waardoor de vijf slagen vast stonden. Die zekerheid heb je in dit spel niet. Het gaat alleen goed als de ontbrekende klaveren 3-2 zitten, wat wel gelukkig de grootste kans is!
Als ze inderdaad 3-2 zitten, staan vijf klaverenslagen vast en kun je met een royaal gebaar die zekere verliezer in troef afgeven. Zitten de klaveren echter 4-1, dan heeft dat troefnaspel geen zin. 
Zitten ze 4-1 en de tweede klaverenslag wordt getroefd, dan hoeft dat geen ramp te zijn, omdat je die hoge troef toch had verloren…

Conclusie: met de klaveren 3-2 wel troefspelen, met de klaveren niet 3-2, geen troef spelen. Wat gaan we nu dus eerst doen? 

Spel 1  Speelplan
( 3 2

( 4 3 2

( V 3 2

( A H 4 3 2
( A H 7 6 5 4 

Je speelt 4(.

( 5 



West komt uit met (A.
( H 5 4 


De tweede slag legt west (H op tafel, door jou 

( V 6 5


getroefd.
Hoe speel je verder?

Meteen volledig op de klaveren afgaan is fout! Als de derde klaverenslag wordt getroefd, zijn de andere klaveren mogelijk onbereikbaar.

Nu de vaste troefslag weggeven, kan vervelend uitpakken als de klaveren niet 3-2 zitten.

Speel daarom na de hartenaftroever:

(5 naar (A; (2 naar (V!

Als OW beide klaverenslagen bekenden, zitten de klaveren 3-2 en kun je nu veilig de troefslag weggeven om daarna de overige klaverenslagen te maken en zuids twee ruitens op te ruimen.

Zit de klaverenkleur niet 3-2, dan wordt het een stuk lastiger. Daarover geef ik grootmeester Anton Maas het woord:

	Zitten de schoppen niet 3-2, dan ben je down dus de aanname 

is 3-2.

Zitten de klaveren ook 3-2, dan maak je het spel door de 3e troef af te geven.

Met de klaveren 4-1 is er nog een extra kansje met de singleton én (A bij west. Dan maak je 4( door te spelen: 

(A en (H, ♣V(!) en dan een kleine klaveren naar de dummy. Heeft west geen klaveren meer, dan gooit hij wat af. Dan is de tweede klaverenslag voor ♣H, harten getroefd en weer klaveren. Voortroeven door west heeft geen zin, dus is de derde klaverenslag voor het aas. Dan een klaveren troeven. Nu een kleine ruiten, links moet (A hebben (anders kom je niet in de dummy) en gaat er een kleine ruiten weg op de laatste klaveren. 


 

Spel 2
( A 2


( 7 6 5 4 3 2

( 7

( 5 4 3 2


( -


( A V
( A H V B 10 9 8 6
( A H B
Je speelt in dit exotische spel 7(.
West start met (H. 

Welke kaart van zuid ruim je het liefst op onder dummy’s (A?
Voor de minder ervaren spelers geef ik een overpeinzing.

Spel 2  Overpeinzing voor de minder ervaren spelers

( A 2


( 7 6 5 4 3 2

( 7

( 5 4 3 2


( -


( A V
( A H V B 10 9 8 6
( A H B
Je speelt in dit exotische spel 7(.

West start met (H. 

Welke kaart van zuid ruim je het liefst op onder dummy’s (A?

Een spel met een vreselijk dilemma: je kunt op (A één verliezer opruimen: (V of (B. Maar welke kaart is een verliezer? Zuid heeft twee mogelijke verliezers: in harten als (H bij west zit, en in klaveren als (V mis zit. Je kunt één van deze twee verliezers opruimen, het wel of niet maken van dit groot slem, hangt dus af van één geslaagde snit. Een kans dus van 50%. 
Die kans kun je verhogen door (AH te slaan. Als (V dan valt, moet je (B koesteren en op (A (V opruimen.
Natuurlijk zou je het liefs door de kaarten van oost heen kijken. Als je dan (H zou zien, ruim je (B op, zodat je met succes op (H kan snijden. Ja, en als (V valt onder (AH, is het heel jammer als je (B hebt opgeruimd en (H toch verkeerd blijkt te zitten.

Mijn enige vraag luidt: moet je deze elementaire keus al in deze eerste slag maken? Of kun je die keus uitstellen tot je enig nader onderzoek hebt verricht? 
Spel 2  Speelplan
( A 2


( 7 6 5 4 3 2


( 7


( 5 4 3 2


( -


( A V

( A H V B 10 9 8 6

( A H B
Je speelt in dit exotische spel 7(.

West start met (H. 

Welke kaart van zuid ruim je het liefst op onder dummy’s (A?

Op dit moment weten we nog niet of (V onder (AH wil vallen. Laat dummy daarom (2 bijspelen en troef deze slag in de hand.

Sla nu (AH! 

Als (V valt, weten we genoeg. We wachten nog even met (B spelen, want die zou dan gegarandeerd worden getroefd! In plaats daarvan spelen we (6 naar (7. Je mag de uitkomst dus niet hebben afgetroefd met (6!!!

Nu (A en (V weg. Dan (2 naar (A, de troeven ophalen met (B als toetje.

En als (V niet viel onder (AH? Dan steek je ook over met (6 naar (7 en speel je (B onder (A. En dan de allesbeslissende snit: (2 naar (V…
Lezers Mailen
De waarde van secce aas

	In een eerder vraagstuk werd gesteld dat de openaar 15 punten zou hebben omdat  2 punten extra geteld mogen worden voor de secce ♣ Aas.
 

Ik vind dit volstrekt onjuist, omdat je bij een singleton plaatje al de plaatjes punten hebt geteld (overigens geldt hetzelfde voor plaatje dubbelton).

Zo staat het in alle leerboekjes en zo leer ik het mijn cursisten dus ook.

 

Deel jij mijn mening?


Antwoord

Als we spreken over extra waarde voor een secce aas hebben we het uiteraard alleen over een troefcontract.

Laten we even kijken naar twee gewone troefcontracten.

	Spel 1

( A 2

( V B 6 2

( 4 3 2

( 6 4 3 2
( 4 3

( A H 5 4 3

( A 6 5

( A H 5


	Spel 2

( A

( V B 6 2

( 7 4 3 2

( 5 4 3 2
( 4 3

( A H 5 4 3

( A 6 5

( A H 6




In het hartencontract van spel 1 tellen we vier verliezers: 


één in schoppen, twee in ruiten en één in klaveren.

In spel 2 zijn dat er drie, dankzij de secce (A.

Ook onbedoeld, over de rooie gejaagd

	Vorige clubavond heb ik iemand, onbedoeld, over de rooie gejaagd.

Tijdens het spelen gebeurde het volgende:

Voordat ik als leider bijspeelde, haalde mijn linkertegenstander een kaart uit zijn arsenaal en zette die rechtop op tafel zonder dat zijn partner de beeldzijde kon zien.

Toen ik bijspeelde ging zijn kaart weer terug omdat ik een hogere kaart legde dan dat hij kennelijk verwachtte.

Hij nam de slag met een andere kaart, waarna ik zei dat hij dat niet moest doen omdat hij hiermee inlichtingen geeft aan zijn partner. Die weet dan dat hij meer mogelijkheden in die kleur heeft. 

Hierna ging hij helemaal over de rooie; zelfs zo dat hij de volgende tafels hier steeds weer over begon, hoorde ik later. 

Hij betichtte mij van beïnvloeding van zijn afspelen. De betreffende man doet dit vrijwel iedere slag.

Kun jij mij helpen de man aan het verstand te brengen dat dit niet mag of heb ik het mis en heeft hij gelijk.

In de spelregels kan ik iets dergelijks niet vinden.


Antwoord

Laten we beginnen met artikel 74 B 3.

Het geldt als onfatsoenlijk om een kaart klaar te houden voordat je aan de beurt bent. Op het moment dat de betreffende speler al een kaart uit zijn waaier trekt en verticaal vasthoudt - terwijl jij nog een kaart moet (bij)spelen - is hij dus al in overtreding.

De overtreding wordt nog ernstiger als die kaart weer wordt teruggenomen nadat jij jouw kaart hebt (bij)gespeeld. Want met het vooraf al pakken, suggereert die speler dat het voor hem niets uitmaakt wat jij speelt. Deze actie valt daarom onder pure misleiding. Meer dan voldoende reden om de arbiter uit te nodigen.

En het is heel goed mogelijk dat deze - naast een stichtend woord richting linkertegenstander - de betreffende slag laat corrigeren. De linkertegenstander dus de eerst vastgehouden kaart laat bijspelen, waardoor de tweede automatisch een strafkaart wordt. 

Dan over het over de rooie gaan en het spreken over jouw opmerking aan de andere tafels. Daarmee overtreedt deze speler artikel 74A 1 en 2.

Veel opvoedwerk dus voor de dienstdoende arbiter. Daarmee benadruk ik meteen dat ik elke vorm van te kwader trouw volledig uitsluit. Niet alle spelers weten de tekst van artikel 74 uit hun hoofd. 

	ARTIKEL 74

Optreden en fatsoen 

A. Juiste houding
1. Een speler behoort zich altijd hoffelijk te gedragen.

2. Een speler behoort zorgvuldig iedere opmerking of handeling te vermijden die ergernis of verlegenheid zou kunnen veroorzaken bij een andere speler of het genoegen van het spel zou kunnen verstoren.

3. Een speler behoort steeds op dezelfde, correcte wijze te bieden en te spelen. 

B. Fatsoen
Uit oogpunt van fatsoen behoort een speler niet:

1. onvoldoende aandacht aan het spel te besteden;

2. ongevraagd commentaar te leveren tijdens het bieden en spelen;

3. een kaart klaar te houden voordat hij aan de beurt is;

4. het spelen onnodig te rekken (door bijvoorbeeld door te spelen terwijl hij weet dat alle slagen zeker voor hem zijn) met het oogmerk een tegenstander van zijn stuk te brengen;

5. de wedstrijdleider te ontbieden en hem toe te spreken op een voor deze of voor de andere spelers onhoffelijke wijze. 


Omgaan met een eigen biedfoutje

	Op de club open ik 2(: zwak met 6-kaart schoppen.

Ik vergat op dat moment dat ik met een andere partner de zwakke twee speel, maar met de partner die nu tegenover mij zit Muiderberg.

Partner alerteert en legt uit: 5kaart hoog en minimaal 4kaart laag.

Ik weet nu dat ik het fout heb gedaan, maar laat niets merken. 

Mijn partner zegt: 2SA.

Dat hoor ik te alerteren, maar dat deed ik niet en ga terug naar de schoppen.

Links naast mij wordt gevraagd wat dat bod nou in hemelsnaam betekent, waarop mijn partner zegt dat ook zij het niet begrijpt.

Hoe moet dat nou en anders maar een arbiter, gemopper van links naast mij. 

Ik zeg, laten we er dan een arbiter bijhalen! Dat hoefde niet meer maar het mopperen ging door.

Ik zeg, ik haal er wel een bij want dit is ook niks. De arbiter zei dat mijn partner nu 2SA moest spelen omdat ik gebruik had gemaakt van informatie.

Is dit correct? Het liep overigens voor ons heel goed af omdat schoppen down ging.


Antwoord van Ron Jedema

Goed dat je niets liet merken van je biedfout bij de uitleg van je partner. Met alleen een pokerface ben je er echter nog niet. De uitleg van jouw partner is voor jou ongeoorloofde informatie. Je zult daarmee moeten omgaan alsof je die informatie niet hebt gehoord. 

Met andere woorden: je moet op het 2SA-bod reageren zoals je ook zou hebben gereageerd op het 2SA-bod van de partner waarmee je wél de zwakke twee speelt. Je schoppenkleur herbieden lijkt daar niet op, je hebt die 6-kaart schoppen immers al verteld. Ik weet de handen niet, dus inhoudelijk kan en wil ik er niets over zeggen. Maar het is heel goed mogelijk dat ik het 2SA-bod laat verhogen naar 3SA als je hand niet minimaal is. 

Ook kan ik niet uitsluiten dat ik je een kwarttop korting geef op het resultaat, omdat het een ernstige overtreding is als je de ongeoorloofde informatie van je partner gebruikt.

Nogmaals, zonder alle handen te weten zeg ik niets inhoudelijks, maar dat donkerder wolken zich samenpakken dan nu het geval was met de dienstdoende arbiter, sluit ik zeker niet uit…

Maar… De arbiter speelt wel een heel speciale rol. Hij heeft gelijk als hij meldt dat jij kennelijk gebruik maakt van de OI van partner, maar vervolgens gaat de arbiter zich bemoeien met de bieding en laat jouw 3(veranderen in 2SA als eindcontract (en jou een mooie score halen).

Dat had de arbiter nooit mogen doen! 

De arbiter mag alleen maar achteraf een score wijzigen, maar vaststellen of er wel of geen sprake is van OI, en mogelijk gebruik daarvan, mag alleen aan het einde van het spel worden beoordeeld. Dan pas kan de arbiter de zaak ‘rechtzetten’.

Omdat de arbiter deze zaak verkeerd behandelde is niet meer te achterhalen wat er uiteindelijk geboden en gespeeld zou worden. Daarom hebben beide paren voor dit spel recht op een score van het gemiddelde over de andere spellen, met een minimum van 60%. In de arbiterwereld noemen we dat een score van ‘G+’.
Maar… omdat jullie daar te gemakkelijk mee wegkomen, krijgen jullie op deze G+ een korting van een kwart top. Dat is 25% minder, dus een minimum van 35%.
7

